• Paginaheader 3

Blog WorkOut

_________________

19 oktober 2018

Vanaf november start Marion met spreekuren voor iedereen die ondersteuning en advies nodig heeft op het gebied van voeding of mentaal vlak.

Marion is gewichtsconsulent en is aangesloten bij beroepsvereniging BGN en als therapeut aangesloten bij beroepsvereniging CAT.

 

De spreekuren zijn op dinsdag en vrijdag van 14-16 uur. Andere tijden in overleg.

Locatie is WorkOut maar huisbezoeken kunnen in overleg gepland worden.

 

Je kunt een afspraak maken via info@workouthorst.nl of stuur een appje naar 06-38765398, bellen mag natuurlijk ook !! Vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering mogelijk !!

_________________

21 september 2018

De kracht van eiwitten:

Top 10 magere eiwitten!
Bij de term magere eiwitten denken de meeste mensen allereerst aan kipfilet. En inderdaad, kip is een prima bron van eiwitten – maar als je het dagelijks eet zal het je toch snel de keel uit gaan hangen. Gelukkig is dat geen reden tot paniek: er zijn meer dan genoeg alternatieven. In de blog van vandaag gaan we daar uitgebreid op in!
We geven je niet alleen een top 10 magere eiwitten, maar geven je ook nog wat tips voor het gebruik ervan. Zo benut je de veelzijdigheid van deze producten optimaal en hoeft je gezonde eetpatroon nooit een vervelende opgave te worden.
Waarom magere eiwitten?
Mocht je je afvragen waarom we nou zo op die magere eiwitten hameren, dat is heel simpel. Om te beginnen zijn eiwitten essentieel voor wie af wil vallen of spieren wil kweken. Ze vormen namelijk de basis van nieuw spierweefsel. En dat zorgt er weer voor dat je sterker wordt én meer vet gaat verbranden.
Om af te vallen is het daarnaast belangrijk dat je niet te veel calorieën binnenkrijgt. Omdat vetten veel meer calorieën leveren dan eiwitten en koolhydraten, is het verstandig er niet te veel van te eten en de onverzadigde vetten te eten. Magere eiwitten zijn daarom de beste voedingsmiddelen om als primaire bronnen van eiwit te gebruiken.

Onderstaande tien categorieën bevatten allemaal relatief veel eiwitten en relatief weinig vet. We raden je aan er zo veel mogelijk mee te variëren. Probeer er naar toe te werken dat je meer plantaardige eiwitten inneemt. Varieer zodat je van bepaalde stoffen niet te veel en niet te weinig eet.
1. Gevogelte
Goed, we beginnen dan toch maar met die kip. Het is namelijk zeker niet voor niets dat dit vlees de bekendste eiwitbron is. Met zo’n 23 gram eiwit per 100 gram staat kip hoog op de ranglijst.
Bovendien bevat het ook maar zo'n 2 gram vet voor diezelfde hoeveelheid. Je kunt het grillen, bakken, koken, marineren, en noem maar op. Of gebruik eens dunne plakjes kipfilet als rolletjes voor tussendoortjes! En wil je even iets anders, dan heeft kalkoen vergelijkbare voedingswaarden.
2. Mager vlees
Denk hierbij aan vlees van dieren die veel beweging hebben gehad zoals wild. Dagelijks vlees is niet nodig. Varkensvlees proberen te vermijden of in elk geval te minderen. Natuurlijk levert een enorme portie spare ribs wat eiwitten op, maar slank is anders.
3. Magere vis
Magere vis bevat misschien niet de beroemde gezonde vetten, maar is nog steeds een uitstekende keuze. Bovendien kun je er alle kanten mee op. Om te beginnen zijn er meer dan genoeg soorten om uit te kiezen: denk aan schelvis, kabeljauw, garnalen en mosselen.
Zalm en tonijn zijn vette vis en hebben gezonde vetten. Advies 2 keer in de week vette vis.
Vis is heerlijk om in de oven te grillen met alleen wat citroen en kruiden. Maar ook in salades of met een lekkere saus is het uitstekend op zijn plaats.
4. Eieren
Van eieren wordt wel gezegd dat ze dik maken maar met 75 calorieën per stuk valt dat enorm mee. Bovendien bevat het eigeel enorm veel goede voedingsstoffen. Wil je écht zuinig aan doen met de vetten, gebruik dan alleen het eiwit. Daarmee mis je dan weer wel de vele mineralen in de dooier, dus variatie is ook hier het kernwoord.
Een groente omelet als lunch is heerlijk of een gekookt ei.
5. Magere zuivel
Kwark is natuurlijk het stereotype krachtvoer voor iedere sporter, met 8,5 gram eiwitten per 100 gram. Praktisch iedere magere vorm van zuivel kan echter goed als eiwitleverancier dienen. Hüttenkäse is ook een favoriet; dat kun je zowel in hartige gerechten als bijvoorbeeld met fruit eten.
Skyr of kvarg zijn nieuwe varianten met een hoog percentage aan eiwitten. Probeer koemelkproducten eens te vervangen voor soja of andere plantaardige producten. Het DNA van melk bevat lange ketens die zich nestelen om de gewrichten en spieren waardoor je op langere duur meer klachten kunt krijgen doordat er meer slijmvorming ontstaat.
Soja producten zijn in de puberteit en rondom overgang minder goed. Denk dan aan amandelmelk, kokosmelk, havermelk of rijstemelk. Deze zijn laag in calorieen en bevatten gezonde eiwitten. Je mag er dus meer van hebben. Kijk altijd wat past bij jou en probeer in stappen te werken zodat het leefstijl wordt en geen straf.
Altijd kijken wat het beste aansluit bij iemands situatie. We geven advies maar uiteindelijk beslis je zelf waar je je het prettigste bij voelt. Als het advies niet aansluit kijken we juist naar een weg die leidt tot leefstijl.
6. Tofu
Tofu is niet het enige sojaproduct. Toch is het wel het populairst. Daar is een goede reden voor: je kunt er praktisch alles mee! Stukjes tofu zijn prima als vleesvervanger in bijvoorbeeld een lekkere roerbak.
Door het goed te marineren kun je de relatief neutrale smaak naar eigen wens aanpassen. Je kunt er echter ook een ‘scramble’ van maken. En wacht dacht je van zachte zijdetofu door smoothies of mousses?
7. Peulvruchten
Peulvruchten zijn een heel brede categorie, maar dat is precies de kracht ervan. Je kunt er namelijk van alles mee. Kikkererwten zijn bijvoorbeeld superlekker als basis van een salade, maar je maakt er net zo makkelijk humus van.
Linzen? Die verwerk je makkelijk in een soep of, wederom, een salade. Je kunt ze zelf door zelfgemaakte eiersalade mengen voor wat extra bite. Bonen zijn ook geweldig in soepen, maar je maakt er ook zo burgers of chili van.
8. Volkoren granen
Natuurlijk leveren granen primair koolhydraten maar sommige soorten leveren daarnaast meer eiwitten dan je denkt. Simpele tarwe bevat bijvoorbeeld al 14 gram eiwitten per 100 gram. Andere toppers zijn spelt (15 gram), havermout (13 gram), boekweit (13 gram) en quinoa (16 gram).
9. Groenten
Natuurlijk zijn groenten nooit enorme eiwitbommen. Dat wil echter niet zeggen dat ze hun steentje niet bij kunnen dragen! Sommige (eiwitrijke) groenten zijn namelijk net iets rijker aan eiwitten dan anderen. Veel groene bladgroenten scoren hier uitstekend.
Ook broccoli, bloemkool, mais en asperges zijn relatief goede eiwitleveranciers. Ten slotte zitten ook in kiemgroenten als taugé en waterkers nog redelijk wat eiwitten.
10. Eiwitshakes
In principe is het prima mogelijk om voldoende eiwitten te krijgen met bovengenoemde bronnen. Er zijn echter gevallen waarin dat lastig kan blijven. Als je bijvoorbeeld sowieso niet zo’n grote eter bent kan het een uitdaging zijn om genoeg eiwitten te eten. En als je weinig tijd hebt om te koken kan dat ook moeilijk zijn.
Eiwitshakes kunnen dan een goede oplossing zijn maar de basis blijft om alles uit je voeding te halen.
Succes! Groetjes Marion

(auteur: drogespieren en Marion)

 

 

_________________

 

14 september 2018

Hoe kun je de draad weer oppakken?

Uitgeblust na de vakantie? Motivatie nodig?
Het kan wel eens zijn dat je na een heerlijke vakantie weer al je moed en motivatie moet verzamelen om weer in het ritme te komen. Wat is ook alweer nodig om je lekkerder in je vel te voelen?
1. genoeg ontspanning zoeken; dit is voor ieder anders wat ontspanning kan zijn. Voor de 1 is dit een boek lezen, voor de ander een film, een wandeling, koffie drinken met een vriend(in). Stel jezelf de vraag wat je energie kost of wat je energie oplevert.
2. voeding; verstandelijk weten we allemaal wat we beter kunnen laten en wat juist gezond is. Merk je dat je even de weg kwijt bent, vraag gerust om advies. We werken niet met pillen en shakes maar met normale menu's afgestemd op jouw leefsituatie.
3. bewegen; twee keer per week 35 minuten kracht- en intervaltraining. Niet meer; probeer in het begin van de week een planning te maken en zet een kruis van die momenten dat je traint zodat je ook niets anders kunt plannen. Misschien helpt het om met iemand anders te komen sporten. Bedenk welk gevoel het oplevert als je de training hebt afgerond en bedenk wat je doel ook alweer was! Als je energie minder is kom dan toch evengoed en doe wat haalbaar is. Beter iets doen dan niets en dan achteraf balen dat je niet gegaan bent.
4. regelmaat; probeer op een zelfde tijd op te staan en op een zelfde tijd naar bed te gaan. Ook met eetmomenten de regelmaat houden en neem tijdens elk moment ook een grote beker water.
5. netwerk; je hoeft niet alleen te werken aan je doelstelling. Door je doel te delen met anderen kunnen anderen je ook motiveren en stimuleren. Je kwetsbaar opstellen is een kracht en geen falen.
6. slapen; probeer die 7-8 uur rust in te bouwen zodat je lichaam goed herstelt en de stofwisseling op gang blijft. Kom je moeilijk in slaap is het een idee om ontspanningsoefeningen te doen, de zogenaamde bodycheck of schrijf je gedachten op papier als je blijft piekeren.

Kortom! Een dip is niet erg, zolang je je maar bewust bent en blijft wat je nodig hebt om je weer fitter en energieker te voelen. Ken je signalen en geef het aan zodat we je kunnen helpen en kunnen ondersteunen!
Fijn weekend allemaal , groetjes Marion

 

_________________

8 september 2018

Hoe kun je krachtsverlies voorkomen?

We worden steeds ouder. Om zo lang mogelijk fit en vitaal te blijven, is het belangrijk bewust bezig te zijn met je gezondheid. Tijdens het ouder worden verandert je lichaam namelijk niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Zo wordt bijvoorbeeld ook de spiermassa minder naarmate je ouder wordt. Kun je dit voorkomen en hoe speelt voeding hierbij een rol?

Verandering van de spiermassa is een natuurlijk proces wat hoort bij het ouder worden. Het is een van de gezondheidsklachten waar ouderen veel mee te maken krijgen. Zo kan het lastiger worden om uit een stoel op te staan of om dingen te tillen. Je zelfredzaamheid neemt af en ook kan je het gevoel hebben dat je evenwicht minder goed is.
Dit natuurlijke proces begint in de meeste gevallen tussen het 40e en 50e levensjaar. Uit onderzoek blijkt dat je na het 40e levensjaar elk jaar 1% spierweefsel verliest en dat de spiermassa tussen je 50e en 70e jaar in totaal met ongeveer 30% vermindert.

Het belang van beweging en krachttraining:
Spierverlies is niet helemaal tegen te gaan, maar je kunt dit wel beperken. Door te bewegen (dansen, fietsen, wandelen met de hond), blijven je spieren actief.
Naast beweging in het algemeen is ook krachttraining erg belangrijk. Krachttraining wordt vaak gezien als typerend voor de jonge doelgroep (20 tot 40 jaar), maar krachttraining is ook juist aan te raden voor ouderen. Krachttraining is het trainen van specifieke spiergroepen zoals de armen, benen of de buik. Deze oefeningen houden de spieren jong en zorgen ervoor dat de spieren versterken.
Het advies is om twee keer in de week krachtoefeningen te doen. Na ongeveer 3 maanden is er dan een verbetering te zien. Je kunt trainen met het gewicht wat jij prettig vindt. Dit kan 1 kilo zijn, maar ook 2, 3, 5 kilo of zwaarder. Je kunt dit steeds verder opbouwen, om je spieren te blijven trainen. We controleren of je de oefening goed uitvoert, want dit is bij krachttraining erg belangrijk om blessures te voorkomen.

Het belang van voeding:
Naast het in beweging blijven, speelt ook voeding een grote rol. Met name eiwitten zijn een goede aanvulling om spierverlies tegen te gaan. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van je spieren en hierdoor van belang voor de spierkracht en spiermassa in het lichaam.
Volwassenen hebben gemiddeld ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Deze behoefte neemt toe bij het ouder worden. Zo hebben gezonde volwassenen vanaf 65 jaar hebben 1 tot 1,2 gram eiwit nodig per kilogram lichaamsgewicht. Aan volwassenen vanaf 65 jaar die minder spiermassa hebben (sarcopenie) wordt vaak 1,5 gram aanbevolen.
Ouderen hebben soms ook te maken met een verminderde eetlust. Dit kan er voor zorgen dat je spiermassa afneemt, omdat je lichaam te weinig brandstof binnenkrijgt en dan de spiermassa af gaat breken. De verminderde eetlust zorgt er ook voor dat het niet gemakkelijk is om in een kleine maaltijd toch voldoende eiwit te verwerken. Een drink-klare eiwitdrank buiten het normale menu kan dan een praktische oplossing zijn om de eiwitvoorziening op peil te houden.

Vraag gerust voor advies!! Gr Marion

(auteur: Marion en flinndal)

 

__________________

1 september 2018

Hoe krijg ik een hoge stofwisseling?

De meeste mensen die bij WorkOut binnen stappen hebben het doel om fitter worden, wat strakker in het vel te zitten en af te vallen. Ik krijg te horen: " Vroeger kon ik eten wat ik wilde zonder een gram aan te komen en nu krijg ik de kilo's er niet meer af. Ik beweeg toch voldoende, ik wandel, ik fiets en doe niks geks met het eten. "

Als je ouder wordt, wordt je stofwisseling trager. Factoren zoals suikerziekte, vertraagde schildklier, overgang, overgewicht, te weinig eten vertragen ook je stofwisseling.

Wat kun je doen om die stofwisseling weer te verhogen?
Hieronder een aantal tips en weetjes:

1. Krachttraining
Krachttraining behoudt een langere verbrandingstijd dan duurtraining.

2. Intervaltraining
In relatief korte tijd verbrand je door de hoge intensiteit heel wat calorieën.

3. Eet genoeg
Dat klinkt misschien eng omdat we in de media volop worden verleid door verschillende crash-dieten. Doordat je te weinig eet gaat je lichaam in de spaarstand en wordt je stofwisseling alleen maar trager.

4. Eet eiwitten
Eiwitten zijn de bouwstoffen van spieren en zijn dus belangrijk om je lichaam vitaal te houden. Het verwerken van eiwitten vergt meer energie dan het verwerken van koolhydraten en vetten.

5. Eet onverzadigde vetten
Ze zorgen er onder andere voor dat je testosteron kunt produceren. Testosteron helpt om je metabolisme te verhogen.

6. Drink water
Gehydrateerd blijven heeft ontzettend veel voordelen, en het effect op je metabolisme is er daar één van. Water helpt bij de transport van voedingsstoffen in je lichaam. Dit is van groot belang voor je gezondheid en het opbouwen en in stand houden van spiermassa.

7. Slaap genoeg
Te weinig slaapt zorgt ervoor dat de hongerhormonen ghreline en leptine van slag raken. Dit zorgt ervoor dat jij gedurende de dag last hebt van een constant hongergevoel. Te weinig slaap vermindert je sportprestaties.
Als je je metabolisme op tempo wilt houden probeer je aan acht uur slaap te komen.

(Bron: Marion en drogespieren)

 

___________________

24 augustus 2018

Wat is het belang van een goede nachtrust?

De vakantie zit er weer op voor veel mensen !! Hopelijk heeft iedereen goed kunnen bijtanken, genieten en is iedereen goed uitgeslapen en uitgerust. Maar wat is eigenlijk het belang van een goede nachtrust? Dat leg ik je uit in deze blog.

Mensen die te weinig slaap krijgen hebben meer kans op overgewicht. Een slaaptekort leidt tot een verstoorde stofwisseling en een verstoorde balans tussen de hormonen ghreline en leptine. Ghreline zorgt dat je zin krijgt in eten en leptine vertelt je lichaam wanneer je genoeg hebt gegeten. Door slaaptekort krijg je meer ghreline en minder leptine en neemt je eetlust dus toe terwijl bovendien je spijsvertering niet optimaal werkt. Mensen die minder dan vier uur slaap op een nacht krijgen, hebben ongeveer driekwart meer kans om aan te komen ten opzichte van mensen die zeven tot acht uur per nacht slapen. Ook levert slaapgebrek een verminderde aanmaak van insuline op waardoor bloedsuiker verhoogd wordt en de stofwisseling wordt vertraagd. Al na 1 nacht te weinig slaap kan dit je stofwisseling vertragen.

Als je ’s avonds nog niet moe genoeg bent om naar bed te gaan, je hebt zelfs nog een beetje trek, kun je een avondsnack nemen die de slaaphormonen op gang brengen. Er zijn veel voedingsmiddelen die van nature kalmerende stoffen bevatten en die ervoor zorgen dat er in je hersenen slaapverwekkende hormonen aan het werk worden gezet. Het kan geen kwaad om ’s avonds nog iets te eten, maar je moet wel oppassen dat je het juiste kiest.

Eet iets dat licht verteerbaar is. Kies geen geraffineerde suikers of snelle suikers zoals snoep, koek, chips etc. Zij zorgen ervoor dat de bloedsuiker snel stijgt maar ook weer snel laat dalen waardoor er stresshormoon vrijkomt. Ook kaas of ander vet voedsel is moeilijk verteerbaar tijdens je slaap omdat de spijsvertering tijdens de slaap langzamer wordt. Snelle suikers missen het stofje tryptofaan wat er voor zorgt dat er melatonine wordt aangemaakt. Melatonine bevordert de nachtrust. Na het eten van bijvoorbeeld een banaan of schaaltje havermoutpap zal er na ongeveer 40 minuten een stijging plaatsvinden van het stofje melatonine. In deze voedingsmiddelen zit namelijk wel het stofje tryptofaan.

Slaaprecepten
Onderstaande recepten hebben ongeveer drie kwartier de tijd nodig om hun slaapverwekkende stoffen te laten werken en zijn dus geschikt als slaapsnack:
Havermoutpap (met evt. theelepel honing)
Volkoren ontbijtgranen met melk, liefst sojamelk of andere plantaardige eiwitten zoals kokosmelk, amandelmelk, havermelk of rijstemelk.
Geroosterd volkorenbrood met hüttenkäse
Yoghurt met aardbeien (voorkeur soja)
Drie stengels bleekselderij met magere smeerkaas (bleekselderij bevat een mild soort natuurlijk kalmeringsmiddel)
Plakjes banaan met magere smeerkaas
Volkoren cracker met magere roomkaas en gehakte dadels
Handjevol pure hazelnoten of amandelen.

Als je laat gegeten hebt
Het kan zijn dat je later op de avond gegeten hebt. Loont het dan nog de moeite om een avondsnack te nemen? Wees ervan bewust dat je op een te volle maag ook niet goed kunt slapen. Als je toch de behoefte voelt om iets te eten, wacht dan tot minstens twee uur na het avondeten. De slaapverwekkende stof tryptofaan werkt het beste op een lege maag.

Alcohol
Een borrel drinken kan ervoor zorgen dat je makkelijker in slaap valt. Het is echter geen geschikte slaapsnack. Alcohol blokkeert namelijk tryptofaan, waardoor alle slaapverwekkende effecten van je voeding teniet worden gedaan.

 

____________________

3 augustus 2018

 

Liever gezond dan slank: waarom je niet op je gewicht moet focussen!


Op een dag kijk je in de spiegel en besluit je: tijd om écht van dat buikje af te komen. En dus sla je aan het diëten. Minder calorieën, meer light producten, geen vetten meer, dan maar een beetje honger… Binnen een paar weken zie je dat je buikvet inderdaad flink af begint te nemen.
Mooi resultaat, toch? Nou… misschien toch minder mooi dan je denkt. Je vergeet met deze methode namelijk om ook nog een beetje op je gezondheid te letten.
En echt: je bent liever gezond dan slank! Waarom? We leggen het je uit in deze blog.

Afvallen om te vermageren.
Veel mensen die af willen vallen, hebben daarbij één doel in hun hoofd: slanker worden. En dat betekent toch vooral de vetreserves verbranden die je over je hele lichaam hebt opgebouwd. De enige manier om dat te doen, is door minder calorieën te eten dan je dagelijks verbruikt.
De vaak gekozen aanpak is dus: weg met alles dat veel calorieën bevat! Vette producten gaan het huis uit. Light drankjes, zuivel en snacks? Prima! Caloriearme maaltijdvervangers? Nog beter! En dat je dan af en toe honger hebt? Nou ja, alles om maar van dat rottige vet af te komen.
Caloriearm is echter niet hetzelfde als gezond.
Het probleem met die focus op calorieën is dat je er al snel ongezonde keuzes door gaat maken. Want in tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt, is mager eten echt niet altijd gezonder. Ga maar na: een koekje is slanker dan een handje amandelen, en vruchtenhagel is slanker dan vette vis. Maar wat is nou beter voor je?
De gezondheidswaarde van een product wordt niet bepaald door de calorieën die erin zitten. Je kijkt eerder naar de hoeveelheid nuttige voedingsstoffen: vitamines, mineralen, gezonde vetzuren, vezels, fytonutriënten… Allemaal zaken die je volledig mist als je op calorieën focust.
Wat is je doel écht
Om te kijken waarom dat een probleem is, moeten we je doel nog eens beter onder de loep nemen. Goed, je wilt afvallen. Waarom? ‘Om slanker te worden’, is waarschijnlijk het eerste antwoord waar je aan denkt. Maar waarom wil je dan slanker worden?
Uiteindelijk hebben de meeste mensen toch hetzelfde doel: ze willen gelukkiger en tevredener met zichzelf zijn. Afvallen is dan vooral toch weer een middel om dat te bereiken. En vreemd is dat niet want we worden dagelijks doodgegooid met reclames die ons vertellen dat slank zijn dé manier is om blij te zijn.

Helaas is dat gewoon niet altijd waar. Je kunt nog zo netjes in maatje XS passen maar als je door vitaminetekort intussen constant moe bent, hoe tevreden ga je dan zijn? Als je van je buikvet af bent maar door orgaanvet toch aan de medicijnen moet? Of als je in ruil voor je figuur de hele dag je honger zit te verbijten?

Slank zijn is niet automatisch gezonder. Als je op een ongezonde manier afvalt, leidt dat zoals gezegd tot allerlei tekorten. Bovendien hebben ongezonde slanke mensen vaak veel onzichtbaar orgaanvet. Op de lange termijn kan dit weer risico's vormen voor hart- en vaatziekten etc.

Omgekeerd geldt dat een ronder postuur niet altijd zo slecht is als je denkt. Als je regelmatig beweegt en gezond eet, ga je niet dood van die paar kilo extra. Morbide obesitas echter geeft meer risico's op hartfalen, hoge bloeddruk, suikerziekten.

Liever gezond dan slank!
Wat is nu de moraal van dit hele verhaal? Als je beter in je vel wilt zitten, ben je liever gezond dan slank.
Als je gezonder gaat eten, zul je heel vaak vanzelf ook afvallen.

Signalen ongezond afvallen:
Weet je niet zeker of jij met afvallen gezond bezig bent? De volgende signalen geven aan dat je je slanke lijn te veel prioriteit geeft boven je welzijn:
-Je negeert honger en vermoeidheid. Af en toe een dipje, of zelfs een constant energietekort, wordt gerechtvaardigd met ‘dat hoort nou eenmaal bij een dieet’.
-Je krijgt te weinig lichaamsbeweging. Beweging is niet noodzakelijk om af te vallen, maar je gaat er wel beter van in je vel zitten.
-Je kiest je eten puur op calorische waarde. Naar de ingrediënten of verdere voedingswaarde kijk je eigenlijk niet.
-Je dieet is niet duurzaam. Je beschouwt het eerder als iets dat je tijdelijk door moet zien te komen: daarna mag je weer ‘normaal’ gaan eten. Het is geen eetpatroon dat je langer vol zou kunnen houden.

Herken je deze signalen? Dan is het verstandig om even een stapje terug te doen en te bekijken of je huidige voedingspatroon eigenlijk wel alle stoffen biedt die je lichaam nodig heeft. Zo niet, dan is dat je eerste prioriteit om op orde te krijgen! Vraag gerust advies als je twijfelt over je voedingspatroon !

(Auteur:drogespieren.nl)

 

 

Groetjes Marion

______________________

13 juli 2018

Voedingsschema

Hoe weet ik nu wat ik kan eten op een dag, hoeveel ik mag eten en dat ik nog de juiste voedingsmiddelen binnenkrijg in de juiste verhoudingen? Vaak denken we dat we het wel weten. Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze echt niet veel eten en dat ze wel weten waar het hem in zit, teveel snoep maar er zijn ook mensen die denken dat ze opletten, genoeg drinken en toch niet afvallen. Er spelen veel factoren rondom afvallen. Voeding is er 1 van. Ik werk met een voedingsprogramma gericht op verandering van leefstijl, geen pillen, shakes maar het gaat om bewuste keuzes maken die passen binnen jouw leefsituatie. Hierbij kan een voedingsschema helpen om inzicht te krijgen in je eigen voedingspatroon. Dat wil niet zeggen dat je je strikt aan de menu's moet houden maar dat je kunt varieren en dat je vooral datgene kiest wat je lust. Soms is het echter ook verrassend om producten uit te proberen en erachter te komen dat iets heel lekker kan zijn.
Hieronder benoem ik enkele voordelen van een voedingsschema:

1. Geen last-minute slechte beslissingen
Zeker als je het druk hebt, is nadenken over een gezonde maaltijd vaak het laatste waar je zin in hebt. Want wie gaat er nog uitgebreid rekenen met macro’s als je na een lange werkdag in de supermarkt staat? Door de schema's van tevoren op te stellen, voorkom je slechte keuzes op het laatste moment.
2. Niet per ongeluk te veel eten
Veel mensen zijn erg slecht in het inschatten van calorieën en portiegroottes. Gewoon maar wat leuks bij elkaar gooien werkt dus vaak niet, zeker als je net met je nieuwe eetschema begint. Door alles van tevoren uit te denken in een voedingsschema, wordt afvallen een stuk eenvoudiger.
3. Schema’s kun je bewaren
Om gewicht te verliezen, zul je blijvend gezonder moeten gaan eten. Een dieet van een weekje lost simpelweg niet zo veel op. Het voordeel van met een voedingsschema afvallen, is dat je bijvoorbeeld succesvolle weekschema’s kunt bewaren. Heb je het dan een keer te druk om een nieuw schema op te stellen, dan gebruik je gewoon een oude.
4. Eten met een planning is goedkoper
Heb je het idee dat je gezonder eten niet kunt betalen? Door vooruit te plannen, maak je het al een stuk goedkoper. De meeste voeding is namelijk voordeliger in grote hoeveelheden. Bovendien voorkomt een goede planning dat je onnodig eten weg moet gooien, waardoor je wederom minder betaalt.

De schema's waarmee WorkOut werkt zijn ook via een app te lezen zodat je alles binnen handbereik hebt en niet alles hoeft uit te printen.
Vraag gerust om advies ook als je niet met een schema wilt werken maar verbeterpunten wilt en inzicht wilt in je eigen patroon.
Succes !! Groetjes Marion

______________________

24 juni 2018

Gezonde leefstijl

Toewerken naar een gezonde leefstijl…..tja, hoe doe je dat? Ook ik heb deze zoektocht doorstaan met alle hobbels. De belangrijkste tips wil ik jullie graag meegeven:

1. Focus op één doel
Net als spierkracht is je wilskracht beperkt. Als je te veel dingen tegelijk probeert te doen, put je jezelf simpelweg uit en verlies je motivatie. Het is daarom verstandiger om je op één doel tegelijk te focussen. Heb je daar gewoonte van gemaakt, dan kun je er een volgend doel aan toevoegen.
2. Een haalbaar doel
Als ongetrainde sporter probeer je niet meteen een marathon te lopen. Op dezelfde manier moet ook het doel voor je wilskracht haalbaar zijn! Probeer dus niet meteen om bijvoorbeeld alleen nog maar gezond te eten, maar ga voor 80% van de tijd. Of kies voor een sportief doel dat ook nog binnen bereik is als níét alles perfect loopt.
3. Een concreet doel
Daarnaast is het verstandig om je doel zo concreet mogelijk te formuleren. Zeg niet “ik wil afvallen”. Zeg: ‘Ik wil vanaf nu vetpercentage verminderen en spiermassa behouden en dat ga ik zo en zo doen”. Op die manier voorkom je dat je plannen eeuwig in de categorie “mooie ideeën” blijven hangen.
4. Een goede motivatie
Verder is het voor je wilskracht essentieel dat je weet waarom je iets eigenlijk doet. Schrijf je redenen om meer te sporten of af te vallen eens duidelijk onder elkaar. Ben je eenmaal bezig en zie je inderdaad voordelen? Noteer dat dan ook! Op moeilijke momenten kun je jezelf zo weer even bij de les slepen.
5. Focus op wat wél mag 
“Ik ga nooit meer een pak koekjes leeg eten”. Dat klinkt toch naar een vervelend verbod, nietwaar? Wat dacht je dan van: “Ik ga mijn eigen gezonde tussendoortjes maken, zodat ik gezonder kan snacken”. Beter, nietwaar? Probeer je doelen zo op te stellen dat je vooral focust op wat je wél gaat doen.
6. Creëer een routine
Je wilskracht trainen gaat makkelijk met een duidelijke routine. Hoe eerder iets immers een beetje een gewoonte wordt, hoe makkelijker het vol te houden is. Ga dus niet “drie keer per week sporten”, maar ik ga deze week “op dinsdag, donderdag en zaterdag, om 8 uur ’s avonds”. En hou dat ook echt vrij in je agenda!
7. Beslis voor vandaag, niet morgen
En wat nou als je dan op dinsdag geen zin hebt om te trainen – mag het dan niet ook morgen? Als je iets voor morgen plant, gebeurt het waarschijnlijk nooit. Wil je dat iets gedaan wordt, doe het dan lekker vandaag. Bedenk hoe tevreden je morgen over jezelf gaat zijn.
8. Kleine tussendoelen
Je wilskracht trainen gaat beter als je ook regelmatig iets bereikt. Dat is natuurlijk moeilijk als je enige doel is om tien kilo af te vallen – dat duurt namelijk wel even. Om dat op te lossen, creëer je redelijke tussendoelen voor jezelf. Zo heb je onderweg óók regelmatig een reden om even heel tevreden met jezelf te zijn.
9. Gezonde beloningen
Bij significante prestaties loont het ook de moeite om jezelf echt even te belonen. Zo geef je je wilskracht nog eens extra een seintje dat je goed bezig bent. Let wel, het is natuurlijk handig als je beloningen niet tegen je doelen in gaan. Geen berg chocola als je net gezond ging eten… 
10. Slaap genoeg
Ten slotte is het essentieel om voldoende te slapen. Je brein kan simpelweg minder discipline opbrengen als je moe bent. Om verleidingen te weerstaan, is die acht uur per nacht dus echt aan te raden… 

Zit je in een dip? Meldt dit gerust bij mij of Karlijn en we gaan samen kijken welke handvaten je nodig hebt!!

______________________

20 juni 2018

Vakantie smoothie

Ik hoor wel eens mensen zeggen….hoe moet ik de vakantie doorkomen nu ik zo goed op weg ben met het sporten en met mijn voeding? Vakantie behoort geen stressfactor te zijn maar een periode van rust, ontspanning en genieten. Je zult merken dat je onbewust toch juiste keuzes kunt maken en heerlijk kunt eten. Vakantie is opladen ! 
Een tip: smoothies zijn prima als je na de smoothie ook een activiteit verricht. Smoothies van alleen fruit bevatten veel suikers; verricht je geen activiteit dan worden de suikers opgeslagen als vet. Kies dan bijvoorbeeld voor een smoothie met 1 stuk fruit en de rest aangevuld met groente ! Superlekker en gezond ! Fijne vakantie ! Groetjes Marion

______________________

18 juni 2018

Het is heet!

" Het is heet; ik ga echt niet sporten" ….is dat nodig? Nee, natuurlijk niet !! Als dit een reden zou zijn dan krijg je het nog lastig de komende weken. Ook met hoge temperaturen kun je gewoon blijven trainen. Doordat je lichaamstemperatuur hoger is dan normaal ga je eerder zweten en je hartslag zal eerder stijgen. Stel je doel bij en ga niet tot het uiterste; drink voldoende water voor en na de training en eet een combinatie van eiwitten en koolhydraten na de training voor snel herstel van de spieren. Blijven bewegen blijft belangrijk want we weten allemaal dat rust roest !! Tot gauw bij WorkOut !! Groetjes Marion

Nieuws

 • ZegNEEtegendiabetesTWEE!

  13 weken in groepsverband werken aan een gezonde leefstijl met als doel medic...

  Lees meer
 • Bootcamp

  Om op een laagdrempelige kennis te maken met de bootcamp geven we een wor...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Milon Cirkel

  Milon Cirkel

  Fitness op de Milon Cirkel helpt effectief bij afvallen en het opbouwen van spieren. In slechts 35 minuten per training.

  Lees meer
 • Voedingsconsulten

  Voedingsconsulten

  Wil je graag wat meer duidelijkheid over een gezond voedingspatroon voor jou? Of zou je wat ondersteuning kunnen gebruiken?

  Lees meer
 • Over WorkOut

  Over WorkOut

  Al velen gingen jou voor. Bij WorkOut Horst behaal je namelijk altijd je doelstelling, wat je doel ook is.

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.